Pri izboru aparata za zavarivanje važno je znati što želite zavarivati i koji materijal biste koristili. Možemo zavarivati sve vrste čelika, a u nastavku ćemo vam predstaviti koji su aparati prikladni za određene materijale i što možete napraviti s njima.

Ako vas zanima koje tehnike zavarivanja koristimo, naš prethodni blog možete pogledati OVDJE.

Zavarivanje ograda od nehrđajućeg čelika

Iz našeg iskustva možemo reći da mnogi domaći majstori žele napraviti balkonsku ili stubišnu ogradu ili konstrukciju za natkrivanje vanjskog vrta od nehrđajućeg visokosjajnog čelika.

Za zavarivanje nehrđajućeg čelika najprikladnije je TIG zavarivanje s istosmjernom strujom. S TIG gorionikom stvaramo električni luk (nastaje pri električnom proboju plina), kojim talimo zavareni materijal te po potrebi ručno dodajemo materijal za zavarivanje odnosno žicu za zavarivanje. Kod TIG zavarivanja pravilno napravljen zavar je minimalan i jedva vidljiv, te ne zahtijeva dodatno brušenje. Nakon završetka izrade, zavar jednostavno ispoliramo, čime odmah dobije željeni visok sjaj.

Pri izradi ograda obično se koriste cijevi i pločasti čelik do debljine 2,5 mm. Za njihovo zavarivanje dovoljan je zavarivački tok do 100A. TIG zavarivački postupak za rad treba odgovarajući zaštitni plin, tako da osim odgovarajućeg aparata za zavarivanje morate imati i bocu argona te odgovarajući redukcijski ventil.

Nikada ne zaboravite koristiti zaštitne rukavice i masku za zavarivanje!

Prikladni TIG aparati za zavarivanje

Svi navedeni aparati za zavarivanje omogućuju MMA i DC TIG zavarivanje!

Zavarivanje regala, polica i ograda od namještajnih cijevi

Najprikladniji i najbrži način zavarivanja namještajnih cijevi je MIG/MAG zavarivanje. Ova tehnika koristi istosmjernu struju. Kroz MIG gorionik se pri zavarivanju dodaje žica za zavarivanje. Žica se tali i povezuje zavarenke. Zavar je jak, prskanje je minimalno, a obrada zavara je izuzetno brza i jednostavna.

Debljina namještajnih cijevi obično je između 2 i 3 mm, za što je dovoljan zavarivački tok od 100-200A. Za rad s MIG/MAG aparatima za zavarivanje potrebna je boca zaštitnog plina te odgovarajući redukcijski ventil.

Prikladni MIG/MAG aparati za zavarivanje

Aparat za zavarivanje omogućuje MIG/MAG i MMA zavarivanje!

Zavarivanje aluminija

Zavarivanje aluminija spada među zahtjevnije varilačke postupke. Kod zavarivanja aluminija i aluminijskih legura koristi se TIG postupak zavarivanja pri kojem se upotrebom izmjenične struje uklanja aluminijski oksid. Površinu na kojoj ćemo zavarivati potrebno je temeljito očistiti, a pri zavarivanju je potrebna upotreba zaštitnih plinova visoke čistoće i odlično znanje zavarivanja. Za brže zavarivanje materijal se može zagrijati na 175 do 200 °C.

Ukoliko ste početnik, preporučujemo da potražite savjete kod iskusnih zavarivača ili pogledate neki od video tečajeva.

Prikladni TIG aparati za zavarivanje aluminija

Vsi zgornji aparati omogočajo MMA, DC TIG in AC TIG zavarivanje.

Zavarivanje aluminija moguće je i postupkom MIG/MAG, pri kojem je potrebna upotreba odgovarajućeg dodatnog materijala i zaštitnog plina.

Prikladni MIG/MAG aparati za zavarivanje aluminija

U našoj ponudi ćete pronaći profesionalne aparate za zavarivanje TIG, MIG-MAG i MMA. Nudimo kvalitetne i moderne inverterske aparate za zavarivanje.

Cijelu ponudu aparata za zavarivanje IPOTOOLS i pribora pogledajte OVDJE.