Imate li već dugo na umu projekt bojanja i lakiranja različitih predmeta ili površina?

Budući da je takav rad s kistom zamoran i dugotrajan, a rezultat često nije onakav kakav smo željeli, vjerojatno smo se mnogo puta predomislili i odustali od te zamisli. Zato je vrijeme da se poslužimo bržim i preciznijim metodama. Lakirna pištolj HVLP (High Volume Low Pressure) će učiniti posao lakšim, bržim, a konačni rezultati će vas znatno više zadovoljiti. Koristi se za bojanje i lakiranje automobila, namještaja, vanjskih ograda i drugih predmeta po želji.

Prednosti HVLP lakirnih pištolja

HVLP u prijevodu znači “visoki volumen, niski tlak”. Glavna prednost HVLP lakirnih pištolja je da je zbog niskog tlaka lakše upravljati snopom i količinom boje koju nanosimo.

Iako je rad s lakirnim pištoljima visokog tlaka efektivan, učinkovitost je samo 30%, što znači da se mnogo nanesenog materijala izgubi u zraku. HVLP lakirna pištolj je u tom pogledu puno bolji izbor, jer je mlaz nanosa nježniji i lakši za kontroliranje. Efektivnost nanosa boje može biti čak do 85%, što znači da ćete potrošiti mnogo manje boje i manje zagađivati zrak nego kod rada s visokim tlakom.

Što možemo nanositi s HVLP lakirnom pištoljem?

HVLP lakirna pištolj je prikladna za nanošenje različitih premaza. Potrebno je obratiti pažnju na to da neke boje i lakove treba razrijediti prije nanošenja. Možemo nanositi:

  • Boje na bazi ulja
  • Lak
  • Emajl
  • Lateks
  • Primer

Izbor prave veličine sapnice

Veličina sapnice određuje koju vrstu premaza možemo raspršiti lakirnom pištoljem. Veće sapnice su prikladnije za upotrebu s gušćim bojama ili lakovima. Kada kupujemo sapnicu, u većini slučajeva dobivamo komplet koji uključuje iglu, raspršnu sapnicu i distributer boje.

Za lakiranje drvenih proizvoda obično koristimo veličinu mlaznice od 1,3 – 1,7 mm. Za autolakirerske radove pri bojanju preporučljiva je veličina mlaznice između 1,3 i 1,7 mm, za lakiranje manjih površina češće se koristi manja mlaznica između 0,5 mm i 1,0 mm. Za raspršivanje gušćih premaza preporučujemo veličinu mlaznice od 2,0 mm nadalje.

Podešavanje HVLP lakirne pištolje

Prije početka rada s lakirnom pištoljem potrebno je na kompresoru podesiti odgovarajući protok zraka, odabrati odgovarajuću mlaznicu te podesiti samu pištolju. Prije nego što počnete nanositi boju, isprobajte lakirnu pištolju na testnoj površini (npr. karton).

Počet ćemo s podešavanjem tlaka. Preporučljivo je postaviti pritisak na približno 3 bara pri stisnutom okidaču lakirne pištolje. Na lakirnoj pištolji zatvorite dovod zraka i dok držite okidač, dovod zraka na lakirnoj pištolji polako otvarajte dok ne postignete preporučena 3 bara.

Zatim je potrebno podesiti raspršivanje. Mlaz treba biti visok približno 15 cm na udaljenosti cca. 15 cm od površine koju želite bojati ili lakirati. Ovo podešavanje vrijedi pri korištenju mlaznice 1,3 ili 1,4 mm.
Da provjerite jeste li pravilno podesili lakirnu pištolju, postavite se 15 cm od testne površine i za trenutak do kraja pritisnite okidač. Na površini biste trebali vidjeti nanos boje u obliku cigare. Ako je nanos puno manji od 15 cm, pokušajte regulirati ventil za podešavanje raspršivanja.

Još jedan korak prije početka. Držite lakirnu pištolju 20 do 23 cm od testne površine i pritisnite okidač. Uzorak nanesenog materijala trebao bi biti velik od 20 do 23 cm. Ako uzorak ima previše boje na bilo kojoj strani i premalo u sredini, vjerojatno imate prevelik dovod zraka na pištolju – potrebno je malo zatvoriti ventil, u suprotnom je potrebno otvoriti ventil. Ako primijetite da kroz pištolju izlazi previše materijala, potrebno je zavrnuti ventil za količinu boje na pištolju.

Lakirna pištolja se koristi u mnogim industrijama i odlična je za bojanje i lakiranje raznih materijala. Ako ste do sada to radili kistom, predlažemo da isprobate HVLP lakirnu pištolju, jer će vaš rad biti brži i kvalitetniji.