U vrućim ljetnim danima suočavanje s vrućinom postaje sve veći izazov koji ljudi sve češće rješavaju kupnjom klima uređaja. U ugodno rashlađenom prostoru vaša će produktivnost biti bolja, kvaliteta života ugodnija, a san lakši i dublji. Budući da prostor koji želimo rashladiti može biti velik, najradije bismo u svaku sobu postavili klima uređaj, no to je prilično velik trošak, stoga je najpovoljnije i najmobilnije rješenje prijenosna klima.

Zašto odabrati prijenosni klima uređaj?

Pri odluci za kupnju prijenosne klime na prvom se mjestu svakako nalazi ušteda novca. Prijenosni klima uređaji često su upola jeftiniji od standardnih klima uređaja. Prilikom kupnje standardne klime potrebno je uzeti u obzir i trošak montaže, dok je održavanje prijenosne klime jednostavnije i povoljnije.
Drugi najvažniji razlog je svakako prijenosljivost odnosno mobilnost prijenosnog klima uređaja. Zbog svoje praktične veličine i ugrađenih kotačića, možete je bez problema premještati iz sobe u sobu i tako rashladiti svaki dio vašeg stana. Zbog svoje veličine i prijenosljivosti, možete je bez većih poteškoća ponijeti sa sobom kada idete na vikend ili odmor.
Kao što smo već spomenuli, prijenosnoj klimi nije potrebna montaža, čime izbjegavate probijanje zidova i postavljanje vanjske jedinice, što je potrebno kod standardnih klima uređaja.

Kako radi prijenosna klima?

Za lakše razumijevanje kako radi prijenosna klima, potrebno je znati da njezin sustav za hlađenje čine kompresor, kondenzator i isparivač, koji su ugrađeni u navedeni uređaj iz kojeg je izvedena cijev namijenjena odvodu toplog zraka.

U osnovi, postupak hlađenja prijenosnom klimom vrlo je jednostavan. Prijenosna klima radi na principu tzv. rashladnog ciklusa, što znači da uređaj uz pomoć ventilatora uvlači topli zrak iz prostora, hladi ga i usmjerava kroz cijev na van. Ako vaša prijenosna klima ima mogućnost grijanja, postupak je obrnut. Glavnu ulogu u ovom procesu ima rashladno sredstvo koje je u jedinici izloženo različitim temperaturnim razlikama i pritiscima.

Zbog toga rashladno sredstvo mijenja i svoj fizički oblik. Iz tekućeg stanja rashladno sredstvo isparava, zatim se ponovno kondenzira. Da bi promijenilo svoj oblik, rashladno sredstvo mora apsorbirati toplinu iz svoje okoline. Ukratko, to znači da uređaj kontrolira proces kroz koji tekuće rashladno sredstvo apsorbira toplinu i isparava uz njezinu pomoć, a zatim izlazi na van. Ventilator osigurava širenje dobivenog hladnog zraka po prostoru.

Toplina u vanjskoj jedinici klima uređaja zapravo je voda koja otječe na van. Uz većinu prijenosnih klima priložena je cijev za odvod vode. Možete se odlučiti da ne koristite cijev i jednostavno ispraznite spremnik klime kada se napuni.

Multifunkcionalnost prijenosnog klima uređaja

Na tržištu postoji nekoliko prijenosnih klima koje nude više funkcija. Većina prijenosnih klima omogućuje ventilaciju, hlađenje i odvlaživanje, a neke imaju i funkciju grijanja, što vam može biti vrlo korisno tijekom hladnih zimskih dana.

Odvlaživanje je izvrsna funkcija jer često vlažnost u stanu ne možemo ukloniti samo prozračivanjem. Zbog prevelike vlage brzo se može pojaviti plijesan. Ako imate problem s vlagom u prostoru, kupnja prijenosnog klima uređaja koji omogućuje i odvlaživanje je odlična rješenje, jer jednom uređajem hladite i odvlažujete.

Odvođenje toplog zraka

Kod upotrebe prijenosne klime potrebno je izvući odvodnu cijev izvan prostora, jer kroz nju izlazi topao zrak. Obično se topao zrak iz cijevi odvodi kroz pritvorena prozora, otvore u zidu ili zidne rešetke. Pri kupnji klima uređaja obično dobivate plastične nastavke za prozore kojima zatvarate prorez otvorenog prozora, a kroz otvor u plastičnim nastavcima umetnete odvodnu cijev prijenosnog klima uređaja.

Na što treba paziti pri kupnji prijenosnog klima uređaja?

Pri kupnji je važno obratiti pozornost na nekoliko faktora.

  • Provjerite razinu buke prijenosnog klima uređaja. Vrlo je korisna tzv. “Sleep Mode” funkcija, koja osigurava da klima radi s niskom razinom buke dok spavate.
  • Veličina i težina
  • Koliki prostor namjeravate hladiti?
  • Prvo saznajte kolika je veličina vašeg prostora, a zatim jednostavnom formulom izračunajte optimalnu snagu klime koja će moći rashladiti prostor.
  • Izračun snage prijenosnog klima uređaja: volumen prostora x 25 W/m³ = potrebna snaga klime za prostor
  • Potrošnja energije: potrošena energija može se brzo primijetiti na vašem računu za struju, stoga pažljivo provjerite koliko energije troši. No, činjenica je da što je klima snažnija, to je veća i njezina snaga hlađenja.

Savjeti za korištenje prijenosnog klima uređaja

Budući da je ugodna klima u prostoru važan faktor za dobrobit ljudi, pripremili smo nekoliko savjeta koje je preporučljivo slijediti pri hlađenju vašeg prostora.

Postavite klima uređaj tako da rashlađeni zrak ne puše izravno u vas, jer to dugoročno može negativno utjecati na vaše zdravlje. Mogu se pojaviti glavobolje, bolovi u zglobovima i drugi problemi.

Optimalna temperatura za boravak i rad je između 20-22 stupnja Celzija, dok je u proizvodnim prostorima čak malo niža, oko 18 stupnjeva.