Približava se kraj zime, stoga će uskoro biti vrijeme za uređenje vašeg vrta i okoliša. Kod dvorišta i vrtova oko kuća prvo primijetimo lijepo pokošen, zeleni travnjak. Za održavanje takvog travnjaka potrebno je poduzeti nekoliko koraka, a jedan od njih je i redovita košnja. Za učinkovitu i brzu košnju potrebna je dobro pripremljena kosilica s oštrim nožem, koji je ključan za savršenu košnju. Kao i svaki stroj, vaša kosilica zahtijeva redovito održavanje i odgovarajuću pripremu prije nove sezone košnje.

Budući da je vaša kosilica tijekom zime mirovala određeno vrijeme, potrebno ju je temeljito pregledati i pripremiti za prvu uporabu. Prilikom prvog sezonskog pokretanja motor vjerojatno neće odmah upaliti, no ne brinite, u ovom članku smo vam pripremili nekoliko izvrsnih savjeta kako bi vaša benzinska kosilica radila kao nova u novoj sezoni.

1. Čišćenje kosilice

Preporučujemo da nakon završetka sezone košnje temeljito očistite kosilicu, no svi znamo da ponekad na to zaboravimo ili nam se jednostavno ne da. Stoga će to biti potrebno učiniti prije prve košnje ove godine kako biste spriječili da nepotrebna prljavština dospije u unutrašnjost motora.

Uzmite krpu i temeljito očistite kućište motora i vanjski dio vaše benzinske kosilice. Prljavština može biti vrlo tvrdokorna, stoga si možete pomoći WD-40 ili nekim drugim sredstvom za čišćenje koje nanesete na površinu i zatim obrišete krpom. Ne preporučujemo upotrebu oštrih predmeta za uklanjanje tvrdokorne prljavštine jer možete oštetiti površinu kosilice.

Nakon toga potrebno je očistiti donji dio. To možete učiniti na dva načina: okretanjem kosilice na bok ili naopako.

Ako ćete okretati kosilicu na bok, uvijek je okrenite tako da strana s filtrom zraka bude okrenuta prema gore. Tako ćete spriječiti da benzin preplavi filter zraka. Ako se to ipak dogodi, potrebno je filter ukloniti i osušiti ili zamijeniti.

Ako ćete okrenuti cijelu kosilicu naopako, prvo ispraznite spremnik za benzin i ulje kako ne bi došlo do curenja.

Donji dio kosilice i nož očistite drvenim štapom ili plastičnim alatom, a zatim ostatak prljavštine iščetkajte četkom. Izbjegavajte upotrebu metalnih i oštrih predmeta kako ne biste oštetili donji dio.

Nakon čišćenja možete kućište kosilice lagano premazati voskom kako bi se trava i prljavština teže lijepile na površinu.

2. Zamjena ulja

Jedna od važnijih stvari koje trebate učiniti kako bi vaša benzinska kosilica radila besprijekorno je zamjena ulja. Preporučujemo zamjenu jednom godišnje, najbolje prije početka sezone, a zatim svakih 25 radnih sati kod rada s visokim opterećenjem i visokim temperaturama ili svakih 50 radnih sati pri normalnim uvjetima rada. Preporučujemo upotrebu visokokvalitetnog ulja za benzinske kosilice SAE 30, koje možete pronaći na donjoj poveznici.

Za zamjenu ulja potrebno je podići kosilicu, najbolje je postaviti je na improvizirano postolje, ispod staviti posudu i odviti vijak na donjoj strani kosilice kroz koji će ulje isteći. Neke kosilice na donjoj strani nemaju otvor za ispuštanje ulja, stoga je potrebno ulje ispumpati ili izliti kroz glavni otvor za dolijevanje ulja.

Kada je spremnik za ulje ispražnjen, ulijte novo ulje. Količinu ulja kontrolirajte pomoću šipke za mjerenje i ulijte onoliko koliko preporučuje proizvođač kosilice u uputama.

Napomena: Ulje se mijenja samo kod kosilica s četverotaktnim motorima koje pogoni čisti benzin. Kod kosilica s dvotaktnim motorima zamjena ulja nije potrebna jer kosilica nema poseban spremnik za ulje.

3. Pregled zračnog filtera

Benzinske kosilice se razlikuju prema vrsti zračnog filtera koji koriste. Vaša kosilica može koristiti papirnati ili pjenasti zračni filter.

Za papirnati filter preporučujemo zamjenu svake sezone ili čak češće ako kosilica radi pod visokim opterećenjima. U teškim uvjetima rada ili ako je u zraku puno prašine, preporučuje se čišćenje filtera svakih 15 do 20 radnih sati. Ako je filter oštećen, potrebno ga je obavezno zamijeniti.

Za pjenaste filtere preporučuje se pranje tekućim deterdžentom i vodom prije sezone. Očišćeni filter potpuno osušite i zatim ga nauljite motornim uljem (otprilike jedna čajna žličica). Filter je potrebno zamijeniti ako je oštećen ili vrlo prljav. Preporučuje se zamjena filtera svakih dvije godine.

4. Svjećica

Svjećica se nalazi u cilindru motora kosilice. Svjećicu odvrnite i temeljito očistite žičanom četkom ili je zamijenite ako primijetite trošenje elektrode. Preporučujemo zamjenu svjećica svakih 100 sati rada ili jednom godišnje. Na tržištu možete pronaći proizvode tzv. “Spark tester” kojima možete provjeriti ispravnost svjećice.

5. Pregled noža

S pravilno naoštrenim i oštrim nožem košnja vašom benzinskom kosilicom bit će puno učinkovitija jer će nož lijepo rezati travu, a neće je samo čupati. Prije nego što počnete uklanjati nož, zapamtite kako je bio postavljen kako biste ga mogli ispravno vratiti nakon brušenja. Prvo očistite nož i pregledajte ga. Ako primijetite da je nož napuknut ili ima pukotinu, OBAVEZNO ga zamijenite jer neodgovarajući nož može oštetiti kosilicu i predstavlja opasnost za korisnika.

Brušenje noža možete obaviti pilom, a ako ste iskusni majstor, i kutnom brusilicom. Pazite da zadržite izvorni kut oštrine i osigurajte da nož ostane uravnotežen jer ne želimo da benzinska kosilica tijekom rada uzrokuje vibracije.

6. Pogonski remen

Većina korisnika kosilica obično ne pregledava remene, ali vam savjetujemo da provjerite duljinu remena i stanje trkaćih površina. Istrošene i oštećene remene zamijenite novima, jer ne želimo da se remen pukne tijekom rada kosilice. Također pregledajte remenice, jer se može dogoditi da su istrošene ili da su ležajevi u njima blokirani.

7. Ostalo

Prije prvog paljenja kosilice pregledajte sve žice koje služe upravljanju pogona, kočnici motora, regulaciji gasa itd. Žice moraju biti neoštećene i postavljene tako da se ne zaglavljuju ili lome. Po potrebi podmažite žice ili ih zamijenite novima.

Na kraju, podmažite i nauljite sve pokretne dijelove i obrišite višak maziva krpom. Time ćete osigurati da je benzinska kosilica, odnosno njezini kotači, spremna za rad.

Zaključak

Pridržavanjem gore navedenih savjeta, vaša benzinska kosilica će svake sezone biti spremna za nesmetan rad, a time ćete produžiti vijek trajanja vašeg vrtnog stroja. Postupak nije zahtjevan i ne oduzima puno vremena, ali će vam sigurno uštedjeti puno živaca s neispravnom kosilicom te uštedjeti novac koji biste potrošili na servisiranje svake sezone.

U nekim slučajevima može se dogoditi da je vaša kosilica već vrlo stara i nepopravljiva, ili je trošak popravka previsok i ne isplati se. U tom slučaju možete na našoj web stranici potražiti i kupiti novu benzinsku kosilicu GartenXL, koja je rezultat dugogodišnjih poboljšanja za osiguravanje odlične košnje. U ponudi imamo 6 različitih modela, od samohodnih kosilica do kosilica s elektronskim paljenjem i Briggs & Stratton motorima.

GartenXL 16LP-123-S benzinska kosilica

Riječ je o osnovnom modelu benzinske kosilice sa širinom košnje od 40 cm i sedam razina podesive visine košnje. Izvanredan motor s radnom zapreminom od 123 ccm postiže optimalnu snagu i zakretni moment, a snaga od 2,2 kW (3KS) osigurava izuzetnu učinkovitost košnje u usporedbi s većinom kosilica u ovom razredu.

Više o proizvodu

GartenXL 16L-123-M3 samohodna benzinska kosilica

Samohodna benzinska kosilica s ležajevima u kotačima i izvanrednim motorom s radnom zapreminom od 123 ccm i snagom od 2,2 kW (3KS), koja omogućava košnju bez ikakvog napora. Sa širinom košnje od 40 cm, pogodna je za manje travnate površine.

Više o proizvodu

GartenXL 18R-144-M3 samohodna benzinska kosilica

Kosilica ima širinu od 46 cm, što je čini prikladnijom za košnju većih površina. Glavna značajka kosilice je snažan i pouzdan motor snage 2,5 kW odnosno 3,4 KS. Kosilica je samohodna s inovativnim Q-clean priključkom za pranje, koji osigurava da će površina vaše kosilice uvijek biti čista. Benzinska kosilica ima mogućnost malčiranja, bočnog izbacivanja ili skupljanja u koš.

Više o proizvodu

GartenXL 20RT-224-E3 samohodna benzinska kosilica s elektro paljenjem

Ova kosilica ima sve što vam treba. Ističe se širinom košnje od 51 cm, snažnim motorom snage 5,2 kW odnosno 7 KS, tri funkcije: mogućnost malčiranja, košnja s bočnim izbacivanjem ili košnja u sakupljač kapaciteta 60 l i mnogo više. To je jedina naša benzinska kosilica koja ima elektro paljenje za jednostavno pokretanje.

Više o proizvodu

GartenXL 20RT-224-M3 samohodna benzinska kosilica

Ova kosilica ima sve što vam treba. Ističe se širinom košnje od 51 cm, snažnim motorom snage 5,2 kW odnosno 7 KS, tri funkcije: mogućnost malčiranja, košnja s bočnim izbacivanjem ili košnja u sakupljač kapaciteta 60 l i mnogo više.

Više o proizvodu

GartenXL 21RT-224-M3 samohodna benzinska kosilica

Kosilica ima širinu od 53 cm, što je čini prikladnijom za košnju većih površina. Glavna značajka kosilice je snažan i pouzdan motor snage 5,2 kW odnosno 7 KS. Kosilica je samohodna s inovativnim Q-clean priključkom za pranje, koji osigurava da će površina vaše kosilice uvijek biti čista. Benzinska kosilica ima mogućnost malčiranja, bočnog izbacivanja ili skupljanja u koš.

Više o proizvodu

GartenXL 22RT-170 kosilica na flaks

  • Visoka učinkovitost rezanja sa snagom motora od 2,8 kW, odnosno 3,8 KS
  • Robusna izrada za dugotrajno djelovanje u zahtjevnim uvjetima
  • Snaga motora od 170 cm³ omogućava rad pri 3600 okretaja/min
  • Podesiva visina košnje od 50 mm do 105 mm

Više o proizvodu