Jeste li se počeli zanimati za zavarivanje i već neko vrijeme razmišljate o kupovini aparata za zavarivanje? Budući da znamo da je izbor na tržištu velik i da imate puno pitanja o tome koji aparat za zavarivanje je pravi za vas, u nastavku ćemo vam predstaviti zavarivanje i postupke zavarivanja.

U našoj ponudi profesionalnih i poluprofesionalnih aparata za zavarivanje NTF sigurno ćete pronaći odgovarajući zavarivač.

Nudimo vam povoljne cijene i brzu dostavu. Pogledajte našu ponudu aparata za zavarivanje i ostalog pribora klikom OVDJE.

Što je zavarivanje i koje su vrste postupaka zavarivanja?

Zavarivanje u osnovi znači spajanje dvaju ili više dijelova nekog materijala u cjelinu. Zavarivanje može biti elektro lučno, pri kojem nema pritiska te se željeni dijelovi na spoju otope i spoje s ili bez dodatnih materijala. MIG-MAG postupak zavarivanja odvija se pod pritiskom, gdje se koristi zaštitni plin i žica za zavarivanje.

MMA zavarivanje

To je ručni postupak zavarivanja pri kojem se koristi obložena elektroda. Pomoću električne struje (izmjenične ili istosmjerne) stvara se električni luk između elektrode i zavarenog dijela, koji tali osnovni materijal i elektrodu.

MMA zavarivanje je najuniverzalniji način zavarivanja jer je postupak jednostavniji od ostalih. Koristi se prvenstveno u području održavanja i popravaka. Ručnim lučnim zavarivanjem možemo zavarivati čelike, sivi lijev, bakrene, niklove i aluminijske legure.

MIG/MAG zavarivanje

Postupak zavarivanja odvija se dodavanjem žice za zavarivanje u zaštitnoj atmosferi plina. To je najproduktivniji i iznimno koristan način zavarivanja, te je stoga najrašireniji postupak u industriji. Postupak zavarivanja je jednostavan pa se brzo možemo priviknuti na njega.

Pri MIG zavarivanju elektroda je neoploščena, a zaštitni plin je inertni plin Argon (Ar) — zavar napravljen s argonom je uži i dublji.

Pri MAG zavarivanju elektroda je neoploščena, a zaštitni plin je aktivni plin (CO2) ili mješavina CO2 i Argona — zavar napravljen s CO2 je nešto širi.

Zavarivanje MIG/MAG možete izvoditi koristeći isti aparat za zavarivanje.

TIG zavarivanje

Pri TIG zavarivanju koristimo netaljivu volframovu elektrodu koja se ne troši. Postupak se odvija u zaštitnoj atmosferi inertnog plina, kao što je na primjer argon (Ar). Ovaj postupak zavarivanja koristi se prvenstveno za zavarivanje tankog nehrđajućeg čelika te bakrenih, aluminijskih i magnezijevih legura. TIG zavarivanje nudi veći nadzor nad zavarom u usporedbi s ostalim postupcima, a također je zavar jači i kvalitetniji.

TIG postopek zavarivanja dijelimo na:

  • DC TIG – zavarivanje volframovom elektrodom s istosmjernom strujom u atmosferi zaštitnog plina.
  • AC TIG – zavarivanje volframovom elektrodom s izmjeničnom strujom u atmosferi zaštitnog plina.

TIG zavarivanje je nešto složenije od ostalih postupaka, sporije je i zahtijeva više vremena da ga potpuno savladate.

Jeste li dobili željene informacije?

Gore smo vam ukratko predstavili postupke zavarivanja. Ukoliko želite dodatne informacije, možete ispod ostaviti svoj komentar ili pitanje, a mi ćemo vam rado odgovoriti i pomoći.

Za više informacija o tome koji postupci i aparati za zavarivanje su prikladni za izradu ograda, polica, regala i ostalog, pogledajte i ostale naše blogove.

IPOTOOLS BLOG