HVLP kratica u engleskom jeziku znači “High Volume, Low Pressure” odnosno “velik protok, nizak tlak”. Glavna prednost HVLP lakirnih pištolja je ta da je zbog niskog tlaka lakše upravljati mlazom i količinom boje koju nanosimo.

Da bi vaš lakirni pištolj uvijek radio besprijekorno, potrebno ga je temeljito očistiti nakon svake upotrebe i pripremiti za daljnju upotrebu.

 1. Ispraznite pištolj
  Nakon završetka farbanja, isključite pištolj i odvrnite gornji poklopac spremnika za boju te ostatak boje izlijejte u za to namijenjenu posudu. U spremnik (prije nego počnete rastavljati pištolj) ulijte malu količinu razrjeđivača (potrebno je koristiti razrjeđivač koji je namijenjen za boju koju koristite, npr. nitro razrjeđivač za nitro boje ili poliuretanski razrjeđivač za poliuretanske boje), te pritisnite na okidač pištolja. Tako će iz pištolja izaći preostala boja koja je ostala u unutrašnjosti.
 2. Rastavljanje pištolja
  • Odlijte razrjeđivač iz spremnika za boju i uklonite spremnik.
  • Odvijte mlaznicu.
  • Odvijte vijak za regulaciju protoka boje.
  • Pritisnite na okidač i izvucite iglu.
  • Pomoću odgovarajućeg alata odvijte šesterokutnu glavu mlaznice.
 3. Čišćenje dijelova
  Malu količinu razrjeđivača poprskajte na glavu mlaznice i temeljito je očistite priloženom četkicom. Glavu mlaznice treba dobro očistiti, uključujući sve otvore, i osigurati da nisu začepljeni. Preporučujemo korištenje čačkalice ili male drvene palice, jer bi metalni materijali mogli oštetiti unutrašnjost mlaznice. Nakon čišćenja, glavu mlaznice ponovno operite s malom količinom razrjeđivača i položite je na krpu da se osuši. Isti postupak ponovite s vijakom.

Slijedeći ove korake, vaš lakirni pištolj će biti spreman za sljedeću upotrebu, što će osigurati dugotrajan i učinkovit rad.

 1. Rastavljeni lakirni pištolj poprskajte razrjeđivačem te četkicom očistite oba gornja otvora (otvor za sapnicu i spremnik). Potrebno je očistiti i ručku te ostatak površine lakirnog pištolja. Ponovno ga lagano poprskajte razrjeđivačem, obrišite ga i stavite na krpu da se osuši. Važno je da cijeli lakirni pištolj bude čist kako biste sljedeći put mogli nastaviti rad bez problema.
 2. Zatim uzmite spremnik za boju i iglu, poprskajte ih razrjeđivačem i potpuno očistite. Posebno dobro je potrebno očistiti donji otvor spremnika za boju.
 3. Nakon završenog čišćenja potrebno je ponovno sastaviti lakirni pištolj. U prvom koraku postavite glavu lakirne sapnice, koju morate čvrsto pritegnuti. Prije nego umetnete iglu, preporučuje se da je malo namažete po cijeloj površini. Time osiguravate da se igla neće zaglaviti, a okidač lakirnog pištolja će raditi besprijekorno. Na iglu stavite oprugu te je pričvrstite za pištolj vijakom. Postavite još preostale dijelove i pištolj je spreman za sljedeću upotrebu.

Mnogim korisnicima nakon završetka rada ostavljaju lakirni pištolj dugo vremena namočen u razrjeđivaču. Takvu praksu ne preporučujemo, jer unutar pištolja postoje mala gumena brtvila koja se mogu proširiti, što rezultira zaglavljivanjem igle i posljedično neispravnim radom pištolja.