Plazma rezači

Plazma rezač je uređaj kojim se pomoću stvorenog luka mogu rezati različiti metali. Takvi uređaji koriste se u različitim područjima. Plazma rezači postaju sve popularniji i za kućnu upotrebu, jer je sve više potražnje kod domaćih majstora koji žele kod kuće rezati i obrađivati metale i limove. U konačnici, nijedan drugi uređaj ne reže i ne odvaja metale čišće i brže od plazma rezača, koji ne ostavlja nečiste rubove.

Kako radi plazma rezač?

Glavni sastavni dijelovi plazma rezača su uzemljeni kabel, izvor napona, gorionik, hladnjak i dovod za komprimirani zrak. Plazma rezač pomoću tih elemenata stvara električni luk koji nastaje između elektrode i obratka. Do samog rezanja dolazi kada iz komprimiranog zraka u plazma rezaču nastane plin koji se izuzetno zagrijava, a njegova energija izravno se pretvara u toplinu koja omogućuje rezanje metala poput čelika, nehrđajućeg čelika, aluminija, bakra, legura, obojenih površina, itd.

U čemu se plazma rezači razlikuju?

Na tržištu ćete pronaći mnoštvo plazma rezača koji se međusobno razlikuju po području struje za rezanje kao i po različitim vrstama paljenja. U pravilu, što je jača struja rezača, bolja je izvedba reza, koja može iznositi od 1 mm do 40 mm. Po načinu paljenja razlikujemo visokofrekventno, kontaktno i niskofrekventno paljenje. Dostupni su i kombinirani uređaji koji ne omogućuju samo plazma rezanje već i TIG zavarivanje. Pojedini plazma uređaji mogu se koristiti i u kombinaciji s CNC strojevima.

Gdje se koriste plazma rezači?

Plazma rezači se uglavnom koriste u industrijskim sektorima koji se bave rezanjem različitih metala, kao i u spasilačkim službama. Koriste se strojni ili ručni plazma rezači, pri čemu se ručni koriste u spasilačkim akcijama, gdje je plazma rezač bolja alternativa gorioniku jer se može koristiti u neposrednoj blizini ljudi.

Rezač plazme s pilotnim lukom

Luk plazma rezača može se aktivirati na više načina. Kao što smo već spomenuli, može se aktivirati visokofrekventnim, kontaktnim i niskofrekventnim paljenjem, ali postoji još jedna verzija visokofrekventnog paljenja koju zovemo pilotno paljenje.

Pilotni snop služi kao pomoćni luk koji se tijekom plazma rezanja aktivira prije glavnog luka. Paljenjem pilotnog luka zrak se ionizira i na taj način postaje provodan, dok se stvara provodna veza s obratkom. Tako pilotni snop prvotno utire put za beskontaktno paljenje glavnog luka, a kao sporedni učinak, spaljuje neprovodljive nečistoće na obratku, poput boje, hrđe itd.

Kako odabrati plazma rezač?

Pri odabiru plazma rezača prvo je potrebno razmisliti o materijalima koje namjeravate obrađivati u budućnosti. Također, razmislite želite li uređajem isključivo rezati ili vam je potrebna i mogućnost zavarivanja.

Kada odgovorite na oba pitanja, možete se odlučiti za “čisti” plazma rezač ili za kombinirani uređaj (2u1 plazma rezač koji je ujedno i aparat za TIG zavarivanje).

Bez obzira na vrstu uređaja, potrebno je predvidjeti debljinu materijala koji namjeravate obrađivati. Ako znate da ćete rezati samo tanje limove, tada je dovoljan model s mogućnošću rezanja do 12 mm ili 45A. Ako želite rezati deblje materijale, potrebno je odabrati uređaj veće snage, primjerice 70A za debljinu do 25 mm ili 100A za debljinu do 35 mm.

IPOTOOLS Plazma rezači

U našoj ponudi pronaći ćete provjerenu kvalitetu marke IPOTOOLS. Nudimo vam plazma rezače za obradu tanjih i debljih materijala, kao i kombinirane uređaje. Pogledajte našu ponudu OVDJE. Ako imate bilo kakva pitanja, dostupni smo vam 24 sata putem e-pošte, a možete nas i nazvati.